小朋友有沒有 足外翻、扁平足? 呀囝兩樣都中哂😣


以前一直感覺 Dr.Kong嘅鞋👟十分老土,即使知道Dr.Kong健康鞋好出名,但係都冇買比囝囝著。直到今個學年因為樂團表演而買了第一對Dr.Kong嘅黑皮鞋一試,當時已經檢查到有少許【扁平足】,所以配咗合適腳墊。不過平日都係著一般波鞋返學同出街,所以囝囝腳部冇好好保護到!

直到最近再去 Dr. Kong 時,首先係估唔到白波鞋和出街波鞋款式唔係我印象中咁,而係款式新穎,所以我地唔駛三分鐘已經可以揀好對白波鞋返學用。

職員姐姐檢查腳部時,發現後【足外翻】程度嚴重咗(看下圖照片),會令到足部好容易疲勞,姐姐詳細解釋要好好保護腳仔,所以鞋嘅後跟杯要加硬,然後就即時幫囝囝配鞋墊落新鞋度啦~囝囝當然好開心啦,有新鞋著,又靚又舒服!

睇完鞋,當然唔少得睇書包,囝囝升上小學後第一個書包就係Dr.Kong嘅書包。那年暑假試過哂全城所有受歡迎嘅護脊書包,結果最後Dr.Kong「無壓護脊設計」嘅書包,一試即買,點解?

因為至輕至抵用之餘,書包背部設計獨特,中間凹陷嘅背板可以保護脊柱免受撞擊。

新一年高咗,要買新書包囉,宜家仲有特價添!囝囝個滿足樣忍唔住出哂黎!

#Shop